Search

-

Content

Wednesday, January 13, 2010

Nasi Ayam Hainan

Uhuuuuu lama wooo tak berblog. Rindu seyyyyyyyyyyyyy...bz manjang aku minggu ni, start ari Senin, 2 anak aku demam, batuk, sakit tinger, sesema, somplete set ah!! Tido pon tido2 ayam jek, ayam si Mina tu ajo aku, ehehehe jgn marah aku Mina, nanti aku sengkelet kooo. Ngantuk, mlm tadik je baru dapat lelelap sampai tak sedo tido kat bibir katey, uihhhh ganehhhhhh. Mimpi payer ayam wooo. Hahhh citer pasal ayam, aku dah terrrrrrrrrrrrrrrrgoda dengan ayam kat umah Kak Masz. Sedap!!!! Aku bagi 5 bintang!!! Ni kali kedua aku bikin, yang pertama gagal mencapai kata sepakat seisi rumah, yang kali ni, perghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh abih sepiyok besau aku anak beranak makan!....muehehehe seme gigilasi lalam ini lumah. Tima kasih Kak Masz kerana mempamerkan gambar yang indah serta resipi yang amatlah the very the...!!!! Com pipi Kak Masz.



Yang korang nampak tepi sos cili tu kaler2 ijo, aku tambah daun bawang masa blend, according to the recipes that given by someone lam link kat umah Kak Masz tu, namanya aku lupa, so aku dgn rasa tak was-wasnya mencoba. Wallahhhh....mabeles!


Ni sup, dari rebusan ayam tu ler, very light....sedap!!


Ini ayam ahh, aiyakkkkk maaaaaaaaaanyak simple, maaaaanyak sinang mau bikin. Wa janji, wa bikin lagi meyy...toche tocheee Kak Masz, muahss muahss! Resipi CnP, tak kiraaaaaa ya nookk, mak copy gak..ahakz!! Tadek masa aku nak translate...mueheheh..

For the rice:
Hainanese Chicken:
Chilli garlic sauce for dipping:

Ginger sauce for dipping:

Sauce for chicken:

Garnishing:

Directions

  1. First of all wash the rice then place it on to a tea towel or colander to dry. Then, prepare the chicken.Bring enough water to boil in a large pot.Once boil, add in the salt, ginger,garlic and chicken. Lower the heat and cook chicken for about 20 - 25 minutes, uncovered. It is very important to boil the chicken very slowly over low flame.Turn of flame and cover the pot. Allow the chicken to steep inside for another 20-25 minutes. Remove chicken and immerse it into a basin of cold water for 5-6 minutes.Take chicken out and drain in a colander to drip dry before cutting it into serving pieces.
  2. While the chicken is drip drying, prepare the rice.Heat up wok and add in the chicken fat and water.Bring to a low simmering boil until oil is released from the fat. Add in the ginger and garlic and fry well (without burning the garlic) Remove and discard the chicken fat and skin. Add in the rice that has been dried and salt and stir fry briskly about 1 - 2 minutes.Transfer rice into an electric rice cooker or pot. Add in the chicken broth from the boiled chicken together with the screwpine leaves if using.If cooking in a pot, cook over low flame stirring occasionally so as not to let the bottom of the rice burn.Boil until rice is cook.
  3. While the rice is cooking, you can prepare the chilli garlic sauce. Just add all ingredients into a blender or food processor, and give it a good whizz, until ingredients are well blended. Adjust the seasoning with more salt or sugar to taste.The chili garlic sauce can be kept in the refrigerator for about 2-3 days only.
  4. To prepare the ginger sauce is the same.give the ingredients a good whiz in the blender.What gives the extra oomph for the sauces is the stock from the chicken broth -- so, do not omit this ingredient.
  5. Lastly combine all the ingredients for the chicken sauce and pour it all over the cut up chicken. You can add more soya sauce and chicken broth to the chicken if you prefer. Just adjust the taste of the sauce with soya sauce and chicken broth.If you do not have garlic oil,you can fry a few cloves of garlic in oil for few minutes then take out oil and garlic pour it into a jar, and let the garlic steep inside the oil.
  6. Finally, garnish the chicken with the coriander leaves, spring onions and cucumbers.
  7. Enjoy meal with the rice and dipping sauces!

5 comments:

NJ says:
at: January 13, 2010 at 5:53 PM said...

Salam abbot
amboi tayangan perdana nasi ayan hainan plak nyer..aduh lapo ler perut kak N ni dah...mmg sedap.. tgok jer dah tau sedap..lg2 ler abbot yg masak..perghh menjilat siku la kalau makan..tapi bila ek nak dpt makan tu..ngences kejap dah sehh...

salamdariborneo says:
at: January 13, 2010 at 6:12 PM said...

abbot,ada lagi tak nasi ayam tu.nak buat dinner la...minta sikit.

blogresipi.com says:
at: January 14, 2010 at 2:27 AM said...

wah kemain lagi ayam dia posing..kiri kanan depan belakang.hehe... tergoda aii...

Noorma Ismail says:
at: January 14, 2010 at 8:44 AM said...

weiiiiiii,,,mengancam beno nasi ayam ko..aku mmg hantu nasi ayam ni..

AbbotCottage says:
at: January 14, 2010 at 11:29 AM said...

Kak NJ,....Haaaaaa bila nak dpt tu yg sampai ngencessss, kikikikikiki..tunggu sesapa arrange kita gather2, pastu bleh masak...nak datang umah, lagiiii boleh!

Kak Maria, .. erk, tadek dah. Kerak pon abishhhhhhhhhhh. Cekodok ada, nak?

Ijan,...uhuuuu mama Mikael masak lagik ngancam youuuuu, auwww!

Noorma, ... alamakkkk, payah la aku klo mak yong terliyo, errrr tak perrrr ko lam pantang pon bleh makan nasi ayam niiii, tadek hal!!

Followers

About Me

My Photo
Seorang hamba Allah SWT yang masih mencari ilmu selagi hayat dikandung badan, masih menuntut amal sebelum jasad dikandung tanah.

My Blog List